Om utmärkelsen
Kriterier
Nominera
Mottagare av priset
Kontakta oss

Hem
3
Mottagare av Årets läkarstudent
Årets läkarstudent 2013 - Nils Karlsson
från Lunds universitet

För någon som längtar efter att läsa till läkare, kan läkarstudierna te sig som en förlovad trädgård med höga murar - i form av betyg, behörighet, val av studieort och allt annat som kan avskräcka. Då är det viktigt med en karta som visar ingångarna i muren och en väg in till studierna. En av de bästa kartritarna är Nils Karlsson, som i flera år hjälpt framtidens läkare hitta rätt bland i ansökningsprocessen och fram till första uppropsdagen. Han har även stöttat de som redan är läkarstudenter genom att beskriva vägar för att läsa och arbeta utomlands, bidragit med studiekällor och annan kunskap som gör studievardagen lättare. Med sin kunskap och investering i tid har han hjälpt många andra. Nils Karlsson är därför Årets läkarstudent 2013.

Vi tackar honom för hans insatser och önskar honom lycka till i framtiden!

Ansvariga för Årets läkartstudent

Nilskarlsson_small
Nils Karlsson
Grattis, Nils som blev Årets läkarstudent! Hur glad är du?
Jag är riktigt glad, jag blev rätt överraskad när jag fick beskedet!

Vem är du? Kan du beskriva dig själv i tre ord?
Lugn, eftertänksam, tidsoptimist.

Vad gjorde att du ville bli läkare?
Jag har nog varit intresserad av medicin ända sedan jag som barn undrade hur småsyskon blev till. Jag intresserade mig för immunförsvaret i högstadiet och mitt specialarbete i gymnasiet handlade om HIV. En av mina föräldrar är också läkare och det finns flera sköterskor i släkten. Det blev ändå så att jag under flera år siktade på att arbeta med politik men till sist insåg jag att politik på heltid inte vore rätt val för mig, att mitt livsval gjorde mig olycklig. Jag tog mig en djup funderare om vad jag egentligen ville göra och efter mycket läsande och tänkande, och jämförelser med bland annat psykolog, tandläkare och astronom, kom jag fram till att läkare tilltalade mig mest. Det skulle låta mig arbeta med någonting som gick ut på att hjälpa andra, som vore givande för mig och som vore intressant. Att det hela tiden skulle finnas mer att lära sig, under hela yrkeslivet, uppskattade jag också. Jag antar att det som tidigare fattades var livserfarenhet. Att byta bana har inte varit en dans på rosor men jag känner att jag har gjort rätt val. Om man vill någonting så ska man inte låta sig avskräckas av utmaningar.

Du gör mycket för studenterna omkring dig - varför?
Jag känner att ifall jag har möjlighet att hjälpa till så är det också mitt personliga ansvar att göra det. Jag är inte särskilt förtjust i ord utan egen handling; jag tycker att man ska försöka att själv vara den förändring man vill se, för att låna ord som ibland tillskrivs Mohandas Gandhi. Om man inte är redo att själv göra en insats som behövs, vem ska då göra det?

Om du vill glömma läkarstudierna för en stund, vad gör du då?
Jag uppskattar museer och promenader. Jag är också svag för släktforskning, historia och politik - fast det allra mest effektiva är nog att hälsa på syskonbarnen, de har verkligen talang för att tränga undan alla andra tankar...

Tack för intervjun!

Nils Karlsson kan nås på epost: meddela.mig (snabel-a) gmail.com. Klicka på bilden ovan för högupplöst version.


Mottagare av priset:
Årets läkarstudent 2016 - Ida Boström
Årets läkarstudent 2015 - Susanna Charboti
Årets läkarstudent 2014 - Mahmoud Azzam
Årets läkarstudent 2013 - Nils Karlsson
Årets läkarstudent 2012 - Hanna Samuelsson
Årets läkarstudent 2011 - Olivia Kiwanuka

Är ditt namn nästa på listan? Nominera till Årets läkarstudent!


Årets läkarstudent
Grundat av Kandidaterna
hej@aretslakarstudent.se