Om utmärkelsen
Kriterier
Nominera
Mottagare av priset
Kontakta oss

Hem
3
Mottagare av Årets läkarstudent
Årets läkarstudent 2015 - Susanna Charboti
från Karolinska institutet

Att göra det självklara är ibland den största formen av hjältemod. När Susanna Charboti öppnade en improviserad klinik på Stockholms centralstation för nyanlända människor i nöd, så gjorde hon något självklart: hjälpte människor i nöd. Genom Suannas omsorg, så fick hon människor som varit på flykt från krig och katastrof att må bättre och bli friskare.

Susanna hjälpte också oss andra att se hur kort steget kan vara från observatör av hemska tv-bilder till att själv bli en del av lösningen. Att göra det, som borde vara självklart.

Att på detta sätt hjälpa utsatta människor är kanske det bästa som läkare, och mänskligheten, kan erbjuda, och hon är en föredöme i sitt arbete. Susanna Charboti är självklara mottagaren av Årets läkarstudent 2015.

Vi tackar henne för hennes insatser och önskar henne lycka till i framtiden!

Ansvariga för Årets läkartstudent

Susannacharboti_small
Susanna Charboti
Grattis! Hur glad är du?
Jag tackar er ödmjukast, är otroligt glad och rörd över att ni tilldelat mig denna utmärkelse! Jag står i tacksamhetsskuld till alla de som möjliggjort vår insats på Centralen under den gångna hösten, de som ställt upp med tid, energi och kompetens, och de som självmant valt att lägga ner timmar och åter timmar på att hjälpa mig med styrandet av arbetet. När jag den 11:e september ställde mig i regnet utanför stationen med två resväskor med mediciner och ett fåtal vänner som trodde på mig hade jag inte en tanke på att vi några månader senare skulle stå där med hundratals villiga vårdvolontärer och en nybildad organisation.

Vem är du? Kan du beskriva dig själv i tre ord?
Handlingskraftig och målmedveten, nyfiken och förtroendeingivande.

Vad gjorde att du ville bli läkare?
Oändlig kunskap, vetskapen att man aldrig kan veta nog som läkare lockade mig. Även möjligheten till ständig utveckling, och det faktum att det är ett oerhört meningsfullt yrke. Till följd av mitt arbete under flyktingströmmen har jag nu blivit erbjuden en tjänst som läkarassistent vid en psykiatrisk avdelning i sommar, och jag är tacksam för att ha fått ett tillfälle att fortsätta arbeta med människor som befinner sig i kris. Jag har i allra högsta grad fått det bekräftat denna höst vilka enorma möjligheter en läkare har till att hjälpa utsatta människor.

Du gör ju massa bra saker för andra - varför?
För att människorna jag mött under dessa månader är just det: människor. Människor precis som du och jag, med drömmar och förhoppningar, tankar och känslor. Vi föddes på två olika delar av jordklotet, det gäller att inse att detta är det enda som skiljer oss och dem. Alla jag har mött har burit på häpnadsväckande historier och livsöden, och i många fall har de enbart behövt någon som lyssnar. Man kan inte ändra på deras hemska upplevelser, men man kan finnas där och inge hopp om framtiden. De människor jag har sett på plats, både i form av människor på flykt men även andra volontärer, har gett mig kraft och energi att fortsätta. Alla är vi levande exempel på att det går att utföra underverk bara man har viljan, drivkraften och hjärtat på rätt ställe. Man kan inte förbättra hela världen, men man kan förbättra någons värld. I slutändan kämpar vi alla i medmänsklighetens namn.

Vad har du för drömmar?
Att kunna fortsätta inspirera och leda andra i deltagandet av humanitära insatser. Vi måste inse att detta inte är ett arbete som pågår enbart under en viss tid, utan behovet av hjälp för utsatta människor av olika slag finns ständigt. Insatser såsom dessa är otroligt krävande men samtidigt enormt givande, man får ett annat perspektiv på livet och dagliga tankeställare, och man får hopp om mänskligheten och dess förmågor när man möter andra som kämpar med samma fokus. Själv lärde jag mig ett nytt språk under denna tid, dari/farsi, när jag upptäckte hur språkbristerna försvårade kommunikationen med nyanlända. Har de tagit sig genom nio länder med livet som insats för att nå hit, då klarar jag av att lära mig ett nytt språk, om än halvdant, för att underlätta mottagandet av dem. När det finns ett behov fyller man det i den mån man kan, alla har olika kapacitet och man gör det man kan, det räcker förundransvärt långt. Hade inte jag fått en fantastisk uppslutning av vårdpersonal på Centralstationen i Stockholm hade denna insats aldrig möjliggjorts. Ensam kan man ha en idé, men det är tillsammans man gör skillnad.

Mitt motto har varit att stå upp för de som inte kan stå upp för sig själva, och förhoppningsvis inspirerar jag andra att göra detsamma. På plats mitt bland de nyanlända har jag förstått hur olika individer de är, det går inte att generalisera såsom somliga väljer att göra. I dagens samhälle där främlingsfientlighet, okunskap och rädsla för det man inte vill förstå tar en alltför stor plats gäller det att tala högt, motbevisa och upplysa, och detta vill jag uppmuntra så många som möjligt att göra. Kom och för dialog istället för att ha förutfattade meningar, bygg broar och slå hål på fördomar. Få omgivningen att inse att man ska vara insatt innan man yttrar sig, förstå att det finns olika perspektiv, vara öppen för nya insikter och se upp för falsk kunskap. Den är och förblir på många sätt farligare än okunskap. Att kort sagt bidra till att på olika sätt driva samhällsutvecklingen i en mer human riktning.

Om du vill glömma läkarstudierna för en stund, vad gör du då?
Sätter mig i soffan i vardagsrummet hemma hos familjen i Eskilstuna med mamma och pappa bredvid mig och min yngsta lillebror i knät, skrattar åt min andra lillebrors busstreck och gläds över hur lyckligt lottad jag är över att ha de jag älskar tryggt nära mig, alla har tyvärr inte det privilegiet. Eller så sätter jag mig ned och ber. Med det ibland alltför stora mörker som finns i dagens värld underlättar det otroligt mycket att under dagen vända sig till någonting så pass värdefullt och hoppingivande som bönen.

Tack för intervjun!

Susanna kan nås på epost: susanna.charboti (snabel-a) stud.ki.se eller genom att gå till gruppens Facebook-sida: www.facebook.com/vardpacentralen/.


Mottagare av priset:
Årets läkarstudent 2016 - Ida Boström
Årets läkarstudent 2015 - Susanna Charboti
Årets läkarstudent 2014 - Mahmoud Azzam
Årets läkarstudent 2013 - Nils Karlsson
Årets läkarstudent 2012 - Hanna Samuelsson
Årets läkarstudent 2011 - Olivia Kiwanuka

Är ditt namn nästa på listan? Nominera till Årets läkarstudent!


Årets läkarstudent
Grundat av Kandidaterna
hej@aretslakarstudent.se